Elokuvatyön vaikutus elämäntapoihin

Teen työtä elokuva- ja TV-alalla, ensisijaisesti tuotantopäällikkönä ja apulaisohjaajana. Yleensä ennakkotuotantovaiheessa pystyn pitämään kiinni jokseenkin normaaleista työajoista ja rutiineista, mutta kuvaukset ovatkin sitten toinen juttu. Alan normi on 10 tunnin kuvauspäivät, joskus pidemmätkin, joskin taloudellisista syistä viime vuosina on alettu tehdä enenevissä määrin myös lyhyempiä kuvauspäiviä. Kuitenkin matkoineen ja mahdollisine kuvausajan ulkopuolella tehtävine paperi- ja suunnittelutöineen päivät tuppaavat usein venymään.

Kuvausten aikana normaalista elämänrytmistä, rutiineista tai sosiaalisesta elämästä on lähes mahdotonta pitää kiinni. Vaikka päivät eivät olisikaan järjettömän pitkiä olen etenkin apulaisohjaajana niin kiinni kuvauksissa ja henkinen kuormitus on niin suuri, että vähällä vapaa-ajallakaan ei usein jaksa tehdä muuta kuin maata sängyssä. Oma ystäväpiiri alkaa olla jo tottunut siihen, että kuvausten aikana minua ei välttämättä näe sosiaalisissa riennoissa edes viikonloppuisin. Aina ei jaksa edes vastata viesteihin päivän päätteeksi. Sille lienee syynsä miksi iso osa alan ihmisistä ihmisistä seurustelee lähinnä toisten alalla työskentelevien kanssa.

Kaikenlaiset hyvät yritykset parantaa elämäntapoja lentävät kuvausten alkaessa romukoppaan. Elät jonkun toisen tekemien (tai itsesi, jos olet apulaisohjaaja) aikataulujen mukaan, päivien pituudet ja työajat ovat epäsäännöllisiä, syöt sitä mitä cateringissa sattuu olemaan tarjolla ja silloin kun lounasaika on callsheetiin merkitty. Kaupassa ei työpäivien jälkeen useimmiten ehdi tai jaksa käydä, siivoamisesta tai urheilusta puhumattakaan, ja liian usein tulee turvauduttua noutoruokaan kuvauspäivän jälkeen. Unirytmistä ei voi edes puhua, nukut silloin kun ei kuvata. Samalla viikolla voi olla sekä todella aikaisia aamuherätyksiä että aamuyölle venyviä yökuvauksia. Käytännössä käyt kotona nukkumassa ja hyvällä tuurilla suihkussa, ennen kuin seuraavana päivänä sama homma toistuu uudelleen.

Viime ja toissa viikolla sain hyvän muistutuksen nukkumisen ja unirutiinien tärkeydestä. Stressi alkoi painaa ja kaiken lisäksi kotikatuni lähellä tehtiin öisin tietöitä, joten nukuin todella lyhyitä, katkonaisia ja painajaisilla ryyditettyjä yöunia. Pari päivää vielä menee vähillä unilla, mutta noin viikon jälkeen alkoi huomata univajeen vaikutukset varsin selvästi. Lisäksi olin valunut väsyksissäni taas Netflix-koukkuun ennen nukkumista, kun en muutakaan jaksanut tehdä, mikä sekin selkeästi vaikutti yönieni laatuun. Kun parina iltana luin kirjaa Netflixin katsomisen sijaan, sain nukahdettua paremmin ja nukuin levollisemmin (kunnes tietyön kolina ja ryminä herätti minut aamuyöstä). Lopulta päädyin apteekkiin ostamaan melatoniinia ja paremmat korvatulpat, mutta ironisesti tietyöt oli saatu päätökseen juuri edellisenä iltana.

Jos jotain hyvää kuvauksissa elämäntapojen kannalta on, niin apulaisohjatessa tulee istuttua todella vähän. Monesti istun pelkästään lounaalla, joskus saatan leputtaa jalkojani muutaman kerran päivän aikana jos sopiva istuin löytyy alle. Myös askelia voi hyvänä päivänä kertyä paljon, ja kiireisinä päivinä myös kevyitä juoksuaskelia tulee otettua.

Kuvaukset ovat aikamoinen koetinkivi kaikille jo tehdyille elämäntapamuutoksille, ja jos jokin tapa ei ole todella ehtinyt juurtua rutiiniksi, niin ei sitä jaksa kuvausten aikana yrittääkään ylläpitää. Ja joskus ne juurtuneetkin rutiinit joutuvat väistymään helpompien ja aikaa säästävien toimien tieltä. Monesti kuvausten aikana mietin, että ei tämä kyllä ole mitään järkevän ihmisen elämää, mutta aina sitä löytää itsensä uudestaan kuvauksista ajan kullatessa muistot. Ja mitäpä muutakaan sitä tekisi, kun ei enää mitään muuta osaa.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s