En jaksa aina tehdä kaikkea oikein

Kun yrittää tehdä suuria muutoksia elämäänsä ja elintapoihinsa, pitää hyväksyä että muutos ei ole lineaarista, vaan siihen kuuluu kiinteänä osana takapakkeja. Toisaalta en haluaisia ajatella kaikkea elämään liittyvää vaihtelua takapakkeina, vaan oleellisena osana täyttä elämää. Olen viime viikkoina lipsunut sekä nukkumaanmenoajoista, nettikiellosta iltaisin, syömisestä että liikunnasta. Minulle rutiinit ovat tärkeitä, ja ne auttavat pitämään kiinni hyviksi todetuista tavoista. Mutta kesä on lyhyt ja useimmiten täynnä sekä suunniteltua että spontaania ohjelmaa, joten rutiini rikkoutuu vähän väliä, ja se säteilee monelle eri osa-alueelle.

Viime perjantaina olin pitkästä aikaa kunnolla humalassa, ja viikonloppu meni sen mukaisesti lähes kokonaan sängyn pohjalla toipuessa. Olo oli kaikkea muuta kuin hehkeä ja energinen, mutta toisaalta joskus se on sen arvoista kun tutustuu uusiin kivoihin ihmisiin ja nauttii harvoista kesäisistä illoista. Joku ehkä miettii, että olisiko voinut tehdä ne samat asiat mutta jättää muutaman drinkin juomatta? No varmasti olisi, mutta toisaalta olisi saattanut juoda enemmänkin. Shoulda, woulda, coulda.

Viikonlopun kestänyt krapula ja väsymys muistuttivat kuitenkin siitä, miksi minulla on yhä harvemmin tuollaisia “isoja iltoja”. Niin hauskoja kuin ne ovatkin silloin tällöin, en ole valmis maksamaan niistä koituvia seurauksia enää kovin monena viikonloppuna. Ja siinä onkin mielestäni hetkittäisen sluibailun hienous. Kun malttaa välillä päästää irti siitä mikä on oikein ja hyväksi, muistaa miten hyvältä sekin tuntuu kun on nukkunut, syönyt ja liikkunut hyvin. Elämä on kuitenkin elämistä ja asioista nauttimista varten, ja vaikka haluankin pysyä terveenä ja toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään, en näe itseni kannalta järkeä siinä että teen aina kaiken vain jokin kaukainen tavoite mielessäni. Se että voin hetkittäin tehdä “vääriä” asioita kokematta niistä huonoa omaatuntua, tekee kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin pyrkimisestä sen arvoista.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s