Siivous ja elämänhallinta

Minä en suuremmin perusta siivoamisesta. Tykkään kyllä siististä asunnosta, mutten jaksa nähdä tolkuttomasti vaivaa sen eteen. Siivoaminen on mielestäni tylsää ja liian usein toistuvaa toimintaa. Siedän myöskin melko hyvin sotkua ja yleistä siivottomuutta, mutta rajansa toki kaikella. Olen kuitenkin huomannut kausittaista ja mielentilaan liittyvää vaihtelua siinä, miten siistinä kotini pidän ja millaista määrää sotkua siedän ennen kuin siivouskynnykseni ylittyy. Ollessani masentunut en jaksanut tehdä kuin aivan pakollisia asioita. Siksi minun oli helpompi käydä töissä kuin koulussa, ja syy miksi kotini oli aivan karmea läävä. Epäsiisteys ja törky ahdisti masentunutta mieltäni entistä enemmän, mutta minulla eivät yksinkertaisesti riittäneet voimat tehdäkseni asialle mitään. Helpompaa oli vain kääntää kylkeä ja tuijottaa seinää.

Ensimmäinen asia josta tajusin olevani toipumassa masennuksesta, oli kun eräänä keväänä siivosin keittiön kaappeja. Oli kaunis aurinkoinen päivä ja keittiöni kylpi valossa. Hetkessä tajusin olevani äärettömän onnellinen niinkin yksinkertaisen asian tekemisestä kuin keittiön hyllyjen pyyhkimisestä ja järjestelystä. Olin elossa, olin selvinnyt, ja kotini hoitaminen tuotti minulle siinä hetkessä valtavaa tyydytystä.

Masennuksesta toivuttuani olenkin saanut pidettyä asuntoni pääsääntöisesti “vieraiden mentävässä kunnossa”, vaikka en siivouksesta edelleenkään nauti sen enempää kuin ennen masennusta. Nyt kun en ole enää masentunut minulla riittää voimia pitää kotini perussiistissä kunnossa, mutta siivoaminen on asia, jonka herkästi jätän tekemättä jos minulla on mitään kiinnostavampaa tai tärkeämpää tekemistä. Siksi asuntoni pääsi valumaan kevyeen kaaokseen tehdessäni opinnäytetyötä tänä keväänä.

En pidä siivotonta asuntoa varsinaisena merkkinä omasta tai kenenkään muun elämänhallinnasta, korkeintaan tärkeysjärjestyksestä. Harvan asunto kuitenkaan pääsee sellaiseen kuntoon, että se olisi vaikkapa terveydelle haitallista (paitsi toki jos on todella pölyherkkä tai muuta vastaavaa) ennen kuin sitä vihdoin siivotaan. Itselläni tärkeysjärjestyksessä moni muu asia menee siivoamisen edelle, mutta kun on tarpeeksi voimavaroja käytössä jaksaa myös siivota useammin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s