Muutoksen vaikeus

Suuria, pysyviä muutoksia jotka vaikuttaisivat pitkällä aikavälillä terveyteen ja hyvinvointiin on todella vaikea tehdä. Esimerkiksi painoa on jokseenkin yksinkertaista pudottaa, mutta vaikeampaa on saada se pysymään poissa. Dieettien jälkeen paino tulee monesti takaisin, joskus korkojen kera, kun palaa dieettiä edeltäviin elämäntapoihin. Ihmisen tahdonvoima on varsin heikko lihas eikä suurin osa ihmisistä pysty pelkällä tahdonvoimalla tekemään isoja, pysyviä muutoksia. Siksi on tärkeää muokata rutiineja ja juurtuneita tapoja, eikä se monelta onnistu kertarysäyksellä.

Kuitenkin hitaiden, vähittäistenkin muutosten tekeminen voi tuntua hankalalta ja etenkin alkuun epämotivoivalta. Itsekin huomaan monesti halua kiirehtiä kun mietin, että mihin tämä yksi pieni muutos muka vaikuttaa. Pitäisikö kuitenkin yrittää liikkua enemmän, rajoittaa herkkuja ja olla itselleen ankarampi? Eikä yksi pieni muutos vielä kesää tee, mutta kun muutoksia on useita alkaa niistä kertyä pitkällä aikavälillä vaikutusta. Jos yrittää esimerkiksi muuttaa unirytmiään ei kannata tehdä sitä kertaharppauksella, vaan vaikka vartti kerrallaan. Ja kun yhden pienen askeleen saa juurrutettua rutiiniksi, voi lisätä volyymia tai aloittaa jonkin toisen pienen muutoksen.

Muutoksen luonteeseen kuuluu “repsahdukset” ja vanhoihin tapoihin valuminen jos ei ole tarkkana. Itsekin olen etenkin viikonloppuna lipsunut “ei tietokonetta klo 23:n jälkeen” -säännöstä. Mutta yritän suhtautua itseeni ja lipsahduksiini lempeydellä koska asiat ottavat aikansa. En minä näihin elintapoihin yhdessä yössä päätynyt, enkä niistä eroonkaan pääse hetkessä. Yritän myös luottaa siihen, että jos vain jaksan harjoitella (ja harjoitteluahan uusien elämäntapojen opettelu vaatii) ja palata uuteen rutiiniin lipsahdusten jälkeen alkavat uudet tavat hiljalleen juurtua.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s